another.chapter.of.life

Sedap Makan tapi HARAM!!!

Posted on: June 1, 2010

saya hanya mampu menghela nafas yang panjang.
begini ceritanya…

Kami ke cozy house, great eastern mall, jalan ampang.
Dengar cerita makanan di situ sedap dan ramai juga orang berkunjung menikmati mkanan di situ.

Di malam itu, cozy house memang full house macam hari2 kebiasaan. Sampai kami dan beberapa family terpaksa beratur pnjg di luar restauran utk menunggu turn di beri tmpt duduk.

setelah beberapa minit shaja, kami di beri kerusi dan meja. lantas membuka menu makanan, tilik punya tilik kami dh almost prepared to order the food. tinggal air je belom lgk. lantas, rakan terlihat drinks di menu tercatit, BEER.
saya pn dengan selamba nya menjawab, tu mcm rootbeer kotz mcm kt ANW tu.melihatkan terlalu ramai org melayu beragama Islam dan family masing2 makan di situ. tapi rakan tak puas hati dengan jwpn saya, lalu rakan menanyakan soalan pada waitress di situ.

oh ya, semua waiter/waitress dan jugak cashier terdiri daripada kalangan agama Islam dari segi muka. dan kebanyakan yang makan di situ juga family2 Islam, sedara se-Islam saya sendirik.

berbalik pada cerita tersebut, waitress menjwb kami sediakan BEER  TIGER, dalam tin atau botol. waitress ckp lagik, orang2 mcm kite (orang ISLAM) tak boleh minum dik. tp klo nk order, kami anta je.

seketika kami menatap menu tersebut, apakan daya yang mampu kami buat sekliling adalah sedara sengakatan kami.
malah ade juga pak imam sekeluarga makan di situ,sambil serban masih dililit kemas di kepala. kalo agama mengatakan arak itu Haram, maka, gelas2 yang diteguk dari minuman keras itu juga  syubhah. begitu juga dengan air basuhan gelas2 dan pinggan yang digunakan di kedai tersebut.

ni br satu kes, kes seterusnya, di TGI Fridays, sudah terang2an botol2 arak di dalam kedai. apatah lagi, saksi yakni rakan saya terlihat sndirik mereka memasak maknan di situ menggunakan wine. sebagai umat Islam, tolong lahhh… fikir dahulu sebelum makan di tempat2 tersebut. tengok menu dulu. apatah lagik gadis bertudung pabila memijak bar di bangsar kuala lumpur. sungguh memalukan. dah sah2 nama tmpt pn tertulis AL**** bistro & wine bar.

banyak lagik tmpt yang halal boleh celebr8 birthday tp bkn di bar2 di malaysia ni. anda bertudung,even tho tidak bertudung anda seorang beragama ISLAM.

oh pleaseeee….~

lastly, saya menyeru sedara2 seIslam, jaga lah makan minum anda. esp dari segi halal dan haram.

ini yang berlaku di dpn mata, yg berlaku di belakang mata, sape kn tahu, tapi Allah Maha Mengetahui.

inilah taktik orang bukan Islam utk mengajak kite makan dan minum di restauran mereka. mereka meletakkan pelayan2 yang seagama dengan kita tapi hakikatnya, makanan dan minuman disediakan adalah HARAM.

mungkin sedap makanan di situ, tetapi HARAM tak de maknenye jugak.

2 Responses to "Sedap Makan tapi HARAM!!!"

hurmm…esok rakan2 opis nk belanja mkn kt sane..ape alasan terbaik tuk aku x pegi? xnk derang pk aku ni anti sosial…bgi buah pikiran skit..

ckp la pose 6😛 tipu sunat. hhihi :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Indahnye~


Life is too short to wake up in the morning with regrets, So love the people who treat you right, Forget about the ones who don't, And believe that everything happens for a reason. If you get a chance, take it. If it changes your life, let it. Nobody said life would be easy, They just promised it would be worth living.

Ingatlah, hanya dengan mengingati ALLAH, hati menjadi tenteram.

"Ya ALLAH, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu agar bertambah kekuatan ku untuk mencintaiMu"

Bertambah luas akal, bertambah luas lah hidup, bertambah datang lah bahagia. Bertambah sempit akal, bertambah sempit lah hidup, bertambah datang lah celaka. -Hamka -

Yang paling bahagia adalah orang yang mempunyai hati yang alim, mempunyai kesabaran dalam diri dan mempunyai sifat yang merasa cukup dengan rezeki yang ada. -Hukamak-

INFO: Tip untuk ibu bapa


Sebaik kandungan mencecah empat bulan, ibu digalakkan baca surah al-Fatihah, ayat Kursi dan surah al-Inshirah. Surah Fatihah adalah ibu al-Quran, ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan manakala surat al-Inshirah untuk melapangkan hati dan fikiran.

Selepas bersalin, baca surah berkenaan ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. Ia boleh diteruskan sehingga anak cukup umur.

Waktu ketika anak antara sedar dan tidak. Rebut peluang bisikkan kata-kata nasihat, pujian dan pesanan. Ambil masa seminit, dua untuk membacakan doa sambil mengusap kepala mereka selain memberikan nasihat.

Doakan kejayaan anak, rakan anak mereka, anak rakan dan jiran.

Archives

Blog Stats

  • 76,816 hits
%d bloggers like this: