another.chapter.of.life

Brunei lebih takut murka Allah

Posted on: April 24, 2010

“Syariat Islam didahulukan, keredhaan Allah diutamakan”. Mungkin itu slogan paling tepat yang menggambarkan pendirian kerajaan Brunei berhubung isu penjualan arak di negara tersebut. Atas dasar keimanan dan takut pada kemurkaan Allah SWT, Menteri Hal Ehwal Agama Brunei menolak sekeras-kerasnya cadangan untuk mewujudkan zon khas jual beli arak bagi memenuhi kehendak pelancong luar.

Beginilah semestinya sesuatu keputusan itu diambil, iaitu mendahulukan Allah SWT dan RasulNya dalam segala perkara. Kemajuan dan kemakmuran sesebuah negara bukanlah bergantung kepada kekayaan ekonomi atau ramainya pelancong luar yang datang, sebaliknya lahir daripada ketaatan terhadap hukum-hakam yang telah digariskan oleh syariat Islam.

Sebagaimana firman Allah SWT:

“Wahai orang-orang yang beriman!  Sesungguhnya arak,  judi, memuja berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, semuanya adalah perbuatan kotor (keji) dari amalan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.” (Al-Maidah 5: 90)

Justeru menjadi harapan kita agar umat Islam di Malaysia khususnya para pemimpin dapat mencontohi pendirian tegas negara jiran tersebut dalam isu-isu yang seumpamanya.

source: http://www.ismaweb.net/v4/brunei-lebih-takut-murka-allah/

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Indahnye~


Life is too short to wake up in the morning with regrets, So love the people who treat you right, Forget about the ones who don't, And believe that everything happens for a reason. If you get a chance, take it. If it changes your life, let it. Nobody said life would be easy, They just promised it would be worth living.

Ingatlah, hanya dengan mengingati ALLAH, hati menjadi tenteram.

"Ya ALLAH, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu agar bertambah kekuatan ku untuk mencintaiMu"

Bertambah luas akal, bertambah luas lah hidup, bertambah datang lah bahagia. Bertambah sempit akal, bertambah sempit lah hidup, bertambah datang lah celaka. -Hamka -

Yang paling bahagia adalah orang yang mempunyai hati yang alim, mempunyai kesabaran dalam diri dan mempunyai sifat yang merasa cukup dengan rezeki yang ada. -Hukamak-

INFO: Tip untuk ibu bapa


Sebaik kandungan mencecah empat bulan, ibu digalakkan baca surah al-Fatihah, ayat Kursi dan surah al-Inshirah. Surah Fatihah adalah ibu al-Quran, ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan manakala surat al-Inshirah untuk melapangkan hati dan fikiran.

Selepas bersalin, baca surah berkenaan ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. Ia boleh diteruskan sehingga anak cukup umur.

Waktu ketika anak antara sedar dan tidak. Rebut peluang bisikkan kata-kata nasihat, pujian dan pesanan. Ambil masa seminit, dua untuk membacakan doa sambil mengusap kepala mereka selain memberikan nasihat.

Doakan kejayaan anak, rakan anak mereka, anak rakan dan jiran.

Archives

Blog Stats

  • 81,592 hits
%d bloggers like this: